Cum ingrijim cainele de curte iarna. Adapost si alimentatie

In general cainii nu au nevoie de haine. Multi oameni imbraca animalele pentru ca le este lor frig. Multe rase de caini nu au nevoie de haine. Nici chiar cei care stau la bloc care sunt scosi afara zilnic. Acestia se adapteaza treptat la temperaturile scazute. Insa asta nu inseamna ca puteti sa stati cu el afara 8 ore.

Cum ingrijim cainele de curte iarna. Cotetul

Cotetul pentru caine este ca si o casa pentru om. Pe langa protectie la ploaie, cotetul trebuie sa ofere protectie la frig, umezeala sau un loc de odihna comod. Astfel, cotetul trebuie sa fie pe marimea cainelui. Un cotet prea mic il obliga sa scoata picioarele afara, iar un cotet prea mare nu este bun pentru ca se pierde caldura degajata de corpul lui.

Locul unde este asezat este si el important: ferit de curenti de aer, eventual lipit de o constructie sau sub un copac, cu fata spre sud, expus soarelui. Verificati cusca de eventuale fisuri sau gauri pe unde ar putea patrunde vantul sau precipitatiile.

Nu bagati paturi in cotet pentru ca nu fac bine decat pe moment din cauza ca trag umezeala. Daca vreti sa-i faceti un bine cainelui izoleazati-i cotetul cu polisiren, ridicati-i cotetul cu o palma (10 cm) de la sol sau faceti-i o mica streasina sa nu-i ploua inauntru.

Cele mai bune asternuturi sunt rumegusul, paiele sau fanul, care trebuie schimbate periodic.

Cum ingrijim cainele de curte iarna. Alimentatia

Pe durata iernii treceti la o dieta cu 25% mai crescuta caloric, mai bogata in grasimi. Sunt binevenite si suplimentele de vitamine, in special A, E si grupul B, pentru o piele si o blana sanatoasa.  Neaparat in alimentatia cainelui de curte trebuie sa intre supa si ciorba calda. Puteti sa-i suplimentati portiile de hrana sau puteti sa-i oferiti o masa in plus.

Apa sa fie mereu disponibila cainelui. Pentru ca este greu sa fie mentinuta neinghetata la temperaturi cu minus, verificati si schimbati-o de cateva ori pe zi. Puneti in castron apa calduta, care sa inghete mai greu. Castroanele din metal conduc mai rapid racoarea, in consecinta racesc mai repede apa. Optati pentru cele din plastic sau cauciuc. Pentru a preveni formarea pojghitei de gheata pe toata suprafata, amplasati o bila de plastic plutitoare.

Surse: toateanimalele.ro, zooland.ro