Sfaturi utile

Vaccinarea la câini

      La caini, prima vaccinare incepe la varsta de sase saptamani, cu un vaccin monovalent (impotriva parvovirozei) sau bivalent (impotriva parvovirozei si maladiei Carre – jigodie) daca varsta cainelui este peste 6 saptamani. Pana la sase saptamani, cainii sunt protejati de anticorpii primiti de la mama. Dupa doua saptamani de la prima vaccinare, se efectueaza vaccinarea de rapel, cu un vaccin polivalent care cuprinde mai multe boli in functie de statusul imunitar al cainelui si de incidenta bolilor in zona. Acest vaccin imunizeaza cainele impotriva parvovirozei, jigodiei, hepatitei, leptospiroza, parainfluenta, dar si impotriva coronavirozei. A treia vaccinare se efectueaza la varsta de 12 saptamani, sau la doua saptamani de la precedenta cu un vaccin polivalent de rapel impotriva acelorasi boli cu diferenta ca se va face si imunizarea impotriva rabiei (daca varsta catelului este peste 3 luni).

      Pentru a evita imbolnavirea cainelui la aceasta varsta (cea mai vulnerabila), acesta va putea fi scos din casa sau va intra in contact cu alte animale, cel mai devreme, la doua saptamana de la ultima vaccinare (la varsta minima de 3 luni). Pentru asigurarea unei bune protectii impotriva bolilor mai sus mentionate, este obligatorie vaccinarea anuala de rapel cu vaccin polivalent + antirabic. Vaccinarea antirabica este obligatorie prin lege atat la caini cat si la pisici si se poate face incepand cu varsta de trei luni cu rapel anual. La recomandarea medicului veterinar , pe langa aceste vaccinari se pot face si imunizari de necesitate cum ar fi cele pentru giardioza, microsporoza, etc.

Vaccinarea la pisici

      Prima vaccinare la pisici se poate face la varsta de 6-7 saptamani cu vaccin bivalent realizand imunizarea activa a pisicilor contra rinotraheitei virale feline (FVR),si a panleucopeniei virale feline (FPL). Dupa 2 saptamani urmeaza vaccinarea de rapel, cu vaccinul trivalent (FVR), (FPL) si vaccinul impotriva calicivirozei feline (FCV) Daca situatia o impune se pot face si alte vaccinari pe langa cele de mai sus, cum ar fi cea impotriva leucemiei feline. Pisica va putea fi scoasa din casa sau va intra in contact cu alte animale la doua saptamani de la ultima vaccinare.

Despre deparazitare

 

Deparazitarea interna

      Aceasta deparazitare se face incepand cu varsta de o luna atat la catel cat si la pisica cu repetare o data pe luna pana la varsta de sase luni. Dupa aceasta var
sta si la animalele adulte deparazitarea se repeta o data la trei luni. Atentie produsele de deparazitare atat interna cat si externa pentru caine difera in general de cele pentru pisica si nu se pot folosi de la o specie la alta.

Deparazitarea externa

      Deparazitarea externa are in vedere protejarea animalului de tot ce inseamna paraziti care se afla pe si in piele. In sezonul calduros este recomandat ca deparazitarea externa sa se repete lunar deoarece incidenta parazitozelor externe cu pureci, capuse, paduchi este foarte mare. In sezonul rece se pot folosi produse doar impotriva purecilor si paduchilor, iar frecventa deparazitarilor poate fi mai mica.

Alimentatia animalelor de companie

      Un aspect foarte important din viata unui animal este alimentatia. Alegerea unui tip de hrana se realizeaza dupa mai multe criterii, si anume: varsta (puppy, junior, adult, senior) fiecare varsta necesita un anumit tip de hrana care difera in principal prin procentul de proteina si grasime continut. activitate (caini de munca, activi) si starea fiziologica (femele gestante, in lactatie); talia la maturitate (cainii toy, talie mica, talie medie si talie mare) In functie de talie rata metabolismului difera in sensul ca scade odata cu cresterea taliei cainelui. Este foarte important ca in perioada de crestere (minim pana varsta de un an) sa i se asigure puiului o hrana de junior de calitate superioara (super-premium).

Important!

      Cainele are nevoie de o dieta zilnica ce contine carne, legume, produse care contin amidon. Astfel carnea va fi de vita sau pasare,organe (ficat, rinichi etc), fierte bine inainte de administrare. Legumele se pot administra cele care nu produc gaze: salata, telina, morcovi pastârnac, dovlecei, rosii, ardei, s.a. Produse care contin amidon: orez, paste fainoase, mamaliga, precum si brânza dulce de vaci, cas, urda, pot fi adaugate in hrana cainelui, pentru suplimentarea necesarului de proteine si glucide.